zero-rated-gst-malaysia

The Goods and Services Tax (GST) will be set at zero percent beginning June 1, 2018, says the Finance Ministry.

In a statement, the Ministry said that the reduction of the rate from the current 6% to 0% will be implemented nationwide until a further announcement is made.

This decision does not include goods and services listed in the Goods and Services Tax (Exempt Supply) Order 2014, which remain exempted from GST.

“As such, all registered traders must follow the decision of the zero rate now. At the same time, registered businesses are still subjected to all current regulations,” said the Ministry. – Source The Star Online

gst-kadar-sifar-mulai-1-jun-2018
Bekalan barang dan perkhidmatan yang dibuat di Malaysia serta diimport dengan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) pada kadar enam peratus akan dikenakan GST pada kadar sifar berkuat kuasa 1 Jun ini.

Kementerian Kewangan memaklumkan, langkah itu akan terpakai di seluruh negara sehingga dimaklumkan kelak.

“Penetapan berkenaan tidak meliputi barang dan perkhidmatan yang disenaraikan di Perintah Cukai Barang dan Perkhidmatan (Pembekalan Dikecualikan) 2014 yang kekal dikecualikan daripada GST.

“Sehubungan itu, semua peniaga yang berdaftar perlu mematuhi penetapan pengenaan kadar sifar ini.

“Pada masa sama, peniaga yang berdaftar juga masih tertakluk kepada semua peraturan semasa yang ditetapkan, antaranya berkenaan pengeluaran invois cukai, penghantaran penyata cukai di dalam tempoh bercukai yang ditetapkan dan tuntutan kredit cukai input.

“Peniaga juga perlu memastikan harga barang dan perkhidmatan yang ditetapkan adalah mematuhi Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011 setiap masa,” menurut Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan hari ini.

Untuk penjelasan lanjut, hubungi Jabatan Kastam Diraja Malaysia di talian 1 300 88 8500 atau 03-78067200 (Pusat Panggilan Kastam). – Source Bharian.com.my